İki Ortaklı Limited Şirket – Limited Şirketin Müşterek İmza İle Temsili – Limited Şirket Ortağının Şirket Yönetimine Katılmaması – Limited Şirketin Organsız Kalması – Limited Şirkete Kayyum Atanması

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi
E:2013/9963, K:2013/14184, T:03.07.2013

  • İki Ortaklı Limited Şirket
  • Limited Şirketin Müşterek İmza İle Temsili
  • Limited Şirket Ortağının Şirket Yönetimine Katılmaması
  • Limited Şirketin Organsız Kalması
  • Limited Şirkete Kayyum Atanması

MAHKEMESİ : TİCARET MAHKEMESİ

Taraflar arasında görülen davada Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 19.04.2013 tarih ve 2013/271 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

Davacı vekili, müvekkilinin ve davalının… Mühendislik Ltd. Şti.’nin %50 hisseli ortakları olduğunu, davalının şirketin ticari itibarını zedeleyici, davranışlarda bulunduğunu, şirketin iki ortağın müşterek imzası ile temsil edildiğini, davalının bunu bilmesine rağmen uzun süredir şirkete uğramadığını, bu nedenle şirketin alacaklarını tahsil edemediğini, sözleşmeler imzalayamadığını, maddi durumunun kötüye gittiğini, davalının TTK’nın 613 maddesinde düzenlenen “şirkete bağlılık yükümünü” ihlal ettiğini, ileri sürerek TTK’nın 640. maddesi uyarınca davalının… Mühendislik Ltd. Şti. ortaklığından çıkartılmasını dava sonuna kadar tedbiren… Mühendislik Ltd. Şti.’ne kayyum atanmasını talep etmiştir.

Mahkemece dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu, şirketlerin, ortakları tarafından alınan karar ile belirlenen yöneticileri tarafından yönetilmesi gerektiğini, mevcut yönetici görevini gereği gibi yerine getirmiyor ve bu nedenle şirket zarara uğruyor ise zarara yol açan yöneticinin şirkete ve dolayısı ile diğer ortağa verdiği zararların tazmini için her zaman dava açılmasının mümkün bulunduğu, somut olayda genel kuralın aksine ortaklar tarafından belirlenen yöneticinin yönetim yetkisinin kaldırılarak şirkete tedbiren kayyum atanmasının koşullarının gerçekleşmediği gerekçesiyle istemin reddine karar verilmiştir.

Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

İstem, iki ortaklı ve temsilinin iki ortağın müşterek imzası ile mümkün bulunan limited şirkette, ortaklardan birinin şirket yönetimine katılmaması nedeniyle şirketin zarara uğradığı iddiasıyla şirkete kayyum tayinine ilişkin olup, mahkemece yazılı gerekçe ile kayyum atanması koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle istemin reddine karar verilmiştir. Gerçekten de dosyada bulunan ticaret sicil kaydından tarafları ortağı bulunduğu dava dışı… Mühendislik Ltd. Şti.’nin 2 ortaklı olduğu ve şirketin temsilinin 2 ortağın müşterek imzası ile mümkün bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, aleyhine tedbir istenen ortağın, dava dışı şirketin yönetimine katılmaması, şirketin, yönetim organı bakımından, organsız kalması sonucunu doğuracağından mahkemece istemin kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde istemin reddine karar verilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle ihtiyati tedbir isteyen yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle ihtiyati tedbir isteyen vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın ihtiyati tedbir isteyen yararına yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 03.07.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

İki Ortaklı Limited Şirket – Limited Şirketin Müşterek İmza İle Temsili – Limited Şirket Ortağının Şirket Yönetimine Katılmaması – Limited Şirketin Organsız Kalması – Limited Şirkete Kayyum Atanması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön